Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Narlı'nın kabusu sürüyor "PASHA" hala denizde

Narlı

Erdek`in kırsal Narlı Mahallesi`nde yaşayanlar, iskelelerinde 1,5 yıl önce batan "PASHA" isimli kuru yük gemisinden bir türlü kurtulamadı.

Erdek`in kırsal Narlı Mahallesi`nde yaşayanlar, iskelelerinde 1,5 yıl önce batan "PASHA" isimli kuru yük gemisinden bir türlü kurtulamadı. İzmit Limanı`ndan aldığı yükü Lübnan ve Mısır`a götürürken, Marmara Adası açıklarında yük kayması nedeniyle yan yatıp, batma tehlikesi geçirmesinin ardından çekildiği Narlı iskelesinde batan "Pasha" isimli geminin, 2013 yılının Eylül ayından beri iskelelerinin önünde bulunması nedeniyle balıkçı motorlarının, iskeleye yanaşamadıklarına dikkati çeken Narlı Mahallesi Muhtarı Burhan Çandır, şunları söyledi:
"Daha önce, iskelenin önündeki bu gemi, geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli lodos nedeniyle sürüklenerek, iskelenin önüne gömüldü. Eskiden iskelemize her gün 10-15 balıkçı motoru gelip yanaşırdı. Her motorda, 30 dolayındaki balıkçı, Narlı`ya girip, esnafımızdan alışveriş yapardı. Şimdi, bu batık gemi nedeniyle balıkçı motorları iskelemize gelmiyor. Bu arada, batık gemi, turistik mahallemizde, yaz aylarında denize girenler açısından büyük tehlike yaratıyor. 

Çünkü vatandaşlar ve bilhassa çocukların, sac bu geminin yöresinde denize girmeleri, hayati tehlikeye yol açıyor. Geçen yaz, bu tehlikeyi önlemek için iskele önünde yövmiyeli bir kişiyi görevlendirmek zorunda kaldım. Bu yıl, yaz mevsimi yine yaklaştı, gemi hâlâ burada. Bu arada, iskelemiz, bölgemizdeki adalara en yakın ulaşım noktasında bulunması nedeniyle deniz ambulansları, hasta ve yaralıları bu iskeleden almak zorunda."
Narlı Mahallesi balıkçıları da bu batık geminin, esnafın işlerine engel olmasının yanı sıra akan yakıtının önemli ölçüde deniz kirliliğine yol açtığına dikkati çektiler.
Konuyla ilgili olarak, iskelenin bağlı olduğu Marmara Liman Başkanı Ayhan Özdemir ise şu bilgiyi verdi:
"Bu gemi, yük sahibinin talebi üzerine hâlen hacizli bulunuyor. Önümüzdeki salı veya çarşamba günü hacizin kaldırılmasını bekliyoruz. Bundan sonra icra dairesi, geminin satışını yapacak. Ardından, gemiyi satın alan firma, ya gemiyi yüzdürüp götürecek, ya da burada söküp parçalayacak. Biz de, geminin bir an önce buradan kaldırılmasını istiyoruz."
12 Eylül 2013 gününden bu yana Narlı iskelesinde batık durumda bulunan 63 metre uzunluğundaki Tanzanca bandıralı kuru yük gemisinin batmadan önce ambarlarında sunta, güvertesinde ise konteyner bulunuyordu.
Turistik Narlı Mahallesi`nin kış nüfusu 900 civarında bulunurken, yaz nüfusu ise 10 bine dek ulaşıyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı